Vine, vine primăvara la „Poiana Dorului”

Degustare Ferma Poiana
Din cămara cu bunătăți – Gustul de altădată (în lucru)
08/02/2018
Ferma Poiana, povestea dorului de odinioară
08/02/2018
 

Odată cu razele soarelui primăvăratec și primele flori gingașe care se înalță vesele spre lumină, pământul se trezește la viață și, alături de el, și activitatea de la fermă începe să se dezmorțească.

Cu toate că temperatura este, încă, destul de scăzută, timpul pregătirii răsadurilor, pentru mai târziu, a sosit. Solarele asigură condiții optime dezvoltării acestora, ocrotindu-le de gerul nopților, dar și de soarele prea dogoritor pentru micile plăntuțe, din unele zile.

Răsadurile pe care le facem acum, în perioada februarie-martie, ne vor asigura producții timpurii de culturi uniforme, care se vor dezvolta în condiții optime, odată cu încălzirea vremii. Prin răsaduri putem cultiva o varietate largă de legume, cum ar fi îndrăgitele tomate, ardeii (gras, iute, capia) și gogoșarii, vinetele, varza și conopida, salata verde etc. În grădină, vom putea muta răsadurile noastre abia după ce temperatura va depăși în mod constant 15 grade Celsius, deci spre sfârșitul lunii aprilie, începutul lunii mai.

"Cinstește munca câmpului, ca să nu pieri de foame." Proverb românesc

 

Însămânțarea în răsadnițe, cu toate că nu este o operațiune foarte complicată, necesită îndemânare și respectarea anumitor reguli pentru o bună dezvoltare ulterioară a rasadurilor.

Noi folosim răsadnițe din lemn. Acestea sunt niște zone special amenajate, încălzite în mod natural, cu expunere la lumină și protejate de ger. Pentru producerea răsadurilor se mai pot folosi și cuburi nutritive și ghivece din material plastic, în genul suporturilor cu alveole. De obicei, apelăm la ele în cazul răsadurilor care au nevoie de o dezvoltare individuală a rădăcinilor, cum sunt, de exemplu, roșiile, ardeii sau vinetele.

Întotdeauna, înainte de a ne apuca de treabă, avem grijă să dezinfectăm cu substante specifice (chiar apă și Domestos) uneltele, ghivecele etc. pe care le folosim la producerea răsadurilor, deorece se pot transmite diferite boli viitoarelor plăntuțe.

Producerea răsadurilor este o etapă importantă în cultivarea legumelor, iar respectarea regulilor de îngrijir ne asigură, practic, condițiile necesare pentru o bună dezvoltare și productivitate, mai târziu.

Pământul pe care îl pregătim pentru răsadnițe este un amestec dintre mai multe tipuri de pământ, în funcție de cerințele specifice ale fiecărui tip de cultură. Sursa de încălzire a răsadnițelor se bazează pe materiale organice (biocombustibil) care, în procesul de fermentare și descompunere, eliberează căldură. Principalul material pe care îl folosim în acest scop este gunoiul de grajd de cabaline, bovine, ovine sau porcine.

Pentru răsaduri utilizăm doar semințe de calitate, dezinfectate și în termenul de garanție. De calitatea lor depinde obținerea unor răsaduri sănătoase și rezistente. Semințele se seamănă manual, doar în substrat afânat și bine nivelat. Dacă răsadurile urmează să fie repicate ulterior, semănarea se realizează prin împrăștiere, în caz contrar, optându-se de la început, pentru semănarea la distanțe de 8-12 cm a răsadurilor.

Odată semințele puse în răsadnițe, acestea se acoperă cu un strat de pământ de maximum 1 cm, se tasează ușor și se udă. Până la răsărire, răsadurile se recomandă a fi acoperite cu o folie, cu rol în menținerea căldurii optime pentru germinare, mai ales în timpul nopții

Răsadurile repicate se obțin prin transplantarea lor, la distanțe mai mari, pentru a le asigura spațiul necesar pentru dezvoltare. Acesta este momentul de selectare a plăntuțelor bolnave și slab dezvoltate, pentru a ne asigura de o cultură productivă. Pentru plantarea finală, folosim doar răsaduri de calitate, viguroase și bine dezvoltate, care să reprezinte un start bun pentru o plantă puternică și sănătoasă.

Vârsta corespunzătoare pentru plantare variază în funcție de cultură, răsadurile fiind pregătite de plantare când ajung la o înălțime minimă de 15 cm, cu mai multe frunze și sistem radicular bine dezvoltat, chiar și boboci formați la prima inflorescență, în cazul roșiilor, ardeilor sau vinetelor.